Dorade met Verse Kruiden

Dorade met Verse Kruiden Recept

Van huis uit heb ik altijd hele vissen gegeten, met kop en staart nog eraan. Mijn moeder maakte dan bouillon van de visgraten, optimaal gebruik van de vis! Maar je kunt natuurlijk ook voor kiezen om deze af te laten snijden. In mijn vriendenkring is niet iedereen ‘gecharmeerd’ van een hele vis op een bord te zien, dus ik kan me goed voorstellen dat je het niks vindt om een ‘starende vis’ te eten hoor! Heel veel mensen vinden het ‘eng’ om een hele vis te bereiden en met dit recept wordt het juist makkelijk. Het is een makkelijk recept om te maken, maar misschien ietsje lastiger om het te eten. Ik prik gewoon met mijn vork in de vis, totdat ik de graat voel en dan ‘pulk’ ik de visfilet er van af. De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker.

Ingrediënten van Dorade met Verse Kruiden

Tips om verse vis te kopen:
– Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol. Als het rare verkleurde plekken heeft, dan is de vis niet vers.
– Ruik de vis: verse vis ruikt naar de zee (ziltig) en stinkt niet. Als de vis een onaangename geur heeft, dan is de vis niet vers.
– Beijk de kieuwen van de vis: verse vis heeft rood/roze kieuwen. Als de kieuwen een doffe kleur hebben, dan is de vis niet vers.

Vraag aan de visspecialist of de visverkoper op de markt om de vis schoon te maken en te ontschubben, zodat je dat thuis niet zelf hoeft te doen. Het is misschien even wennen om vis met graat te eten, maar een dorade is een goed vissoort om daarmee te beginnen. Je kunt als het ware de visfilet er van ‘af pulken’. Ik heb voor dit recept een dorade gemaakt van ongeveer 400 gram. Probeer ook een keer de geroosterde zalmforel met zongedroogde tomaten te maken!

Ingrediënten:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor: 2 tot 4 porties

dorade – 1 verse, hele
rozemarijn – 6 takken
oregano – 4 takken
tijm – 6 takken
ui – 1 hele
limoen – 1 hele in schijfjes
zout – snufje
peper – snufje
olijfolie – 2 eetlepels

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 180 graden °C.
  • Leg de braadslede met rooster alvast klaar voor gebruik.
  1. Kerf de vis in aan beide kanten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Breng de buikholte op smaak met wat zout.
  3. Strooi of smeer ook wat zout aan de buitenkant van de vis (ook aan beide kanten).
  4. Breng de buitenkant van de vis op smaak met wat zwarte peper.
  5. Snijd de ui in ringen en doe deze samen met de helft van alle kruidentakken in de buikholte van de vis.  Door de kruiden in de buikholte te doen, krijgt de vis een intensere smaak.
  6. De ander helft leg je op een rooster met wat schijfjes limoen.
  7. Leg de vis op het rooster met de kruiden en limoen. Stop de andere helft van de kruiden in de buikholte.
  8. Giet de olijfolie over de hele vis. En doe de braadslede in de voorverwarmde oven van 180 graden °C. Bak de vis voor 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.
  9. Serveer de vis met een verse salade. “Vis smakelijk!”
  • Dorade met Verse Kruiden

door

Reacties

22 reacties op “Dorade met Verse Kruiden Recept”

  1. mia van brunschot avatar
    mia van brunschot

    de dorade was erg lekker hoop nog meer van de recepten te maken

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Mia, ik ben blij dat het gesmaakt heeft! Ik zal nog meer visrecepten schrijven en op de website plaatsen binnenkort. Erg leuk dat je mijn recept hebt uitgeprobeerd 🙂

      1. vofdeliefde avatar

        Vandaag was het zo warm dat ik tegen koken op zag. Ik vond twee Dorades in de supermarkt en nam het risico! Vond jouw recept. Wat hebben we gesmuld! Super recept voor luie koks!

        1. Foodictive avatar
          Foodictive

          Wat een mooi compliment! Ik begrijp volkomen wat je bedoelt met tegen het koken opzien op een warme dag. Ik ben blij dat je genoten hebt. Vandaag ben ik een nieuw recept aan het maken voor dorades. Volg anders mijn blog (Twitter of via e-mail), dan krijg je het recept meteen na de publicatie!

  2. Y.Versneij avatar
    Y.Versneij

    Ik kreeg al die kruiden en uien echt niet in de buikholte gepropt, heb ze er dus maar overheen gelegd. Was ook goed.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Het hangt ook heel erg af van hoe groot de dorade is en hoe diep de buikholte gesneden is hoor, daarom heb ik ook de helft van de kruiden als ‘bedje’ voor de dorade gebruikt. Prima opgelost door de kruiden er overheen te leggen. Ik ontvang graag zulke feedback! Heb je nog andere recepten geprobeerd? 🙂

  3. Willy avatar
    Willy

    Hallo,

    Ik heb vandaag de dorade gebakken in roomboter,met al die lekkere kruiden had ik in de buikholte gedaan.
    Wat smaakte dit heerlijk,ik heb er van genoten.
    Bedankt voor het lekkere recept

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Willy, ik ben blij dat je ervan genoten hebt! Ik ga ook eens proberen om de dorade te bakken in roomboter, dat geeft natuurlijk ook lekkere smaak af. Jij ook bedankt!

  4. Willy avatar

    Hallo,

    Ik heb vandaag je recept gemaakt met de dorade vis.
    Wat heb ik er van genoten heerlijk was het,volgende keer bak ik de vis is in roomboter lijkt me ook erg lekker.

  5. Doesjka avatar
    Doesjka

    Het was erg lekker ! dank je wel

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Doesjka, dank je wel! Ben blij dat het gesmaakt heeft!

  6. Nelleke avatar
    Nelleke

    Heerlijk recept, vond het spannend om voor het twee grote vissen op deze manier te bereiden!
    Goed gelukt 🙂

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Nelleke! Leuk dat je een berichtje achterlaat om te laten weten dat het gelukt is. 🙂 Binnenkort plaats ik een zalmforel recept, net zo makkelijk als dit recept te bereiden. Groetjes, San.

  7. Jos Waals avatar

    Hoi, maakte vandaag de dorade traditioneel, alleen wat munt in de buik erbij. Geweldig lekker. Jos.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Jos, goed idee om wat munt bij te doen. Ik ga het ook een keer proberen, lekker fris lijkt het me. Fijn Paasweekend! Groetjes, San.

  8. jannie- bont avatar

    Ik heb gisteren jou recept met dorado gemaakt, in een ovenschaal, ui vervangen voor prei en knoflook fijne plakjes, was heerlijk de kruiden goed in de buikholte en kop gedrukt. Ik en mijn man hebben genoten van jou recept bedankt!!! Met vriendelijke groet jannie.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Dank je wel, Jannie! Ik vind het erg leuk om te lezen dat je gevarieerd hebt met andere ingredienten, dat geeft mij ook weer inspiratie!

  9. Rich avatar
    Rich

    Je recept was lekker. Ik was wel bang dat de vis 30 minuten op 200 graden te droog zou worden. Daarom heb ik 40 minuten op 150 graden (hetelucht) gedaan. Resultaat was uitstekend. Heerlijke sappige vis.

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Hoi Rich, een wat late reactie, mijn excuses. Leuk om te horen dat je het recept lekker vond. En goed opgelost om de vis wat langer in de oven te laten op een lagere temperatuur! Heb je het recept met zalm en zelfgemaakte terriyaki saus al geprobeerd? Groeten, San

  10. Ellie avatar
    Ellie

    goede avond ik heb een zaterdag avond een heerlijke vis op bij mij schoondochter een dorado het was heerlijk

    1. Foodictive avatar
      Foodictive

      Dan heeft jouw schoondochter lekker gekookt! 🙂 Goed om te horen dat je genoten hebt! Ga je het zelf proberen te maken een keer? Groeten, San

  11. Jelle avatar
    Jelle

    Super recept, heb er van genoten dank je wel

Geef een reactie