(Hoe zeg je eigenlijk ‘chicken patties’ in het Nederlands? Weet iemand een betere vertaling dan ‘kip pannekoekjes’? Ik dacht zelf ook nog aan kip schijfjes, maar dat klonk toch minder smakelijk in de oren vond ik. Het maakt niet zoveel uit hoe dit recept heet, het gaat om de smaak, toch?!)
Veel Aziatische gerechten op Foodictive (denk aan de Chinese dumplings of de aubergines met gehakt) zijn geïnspireerd door mijn moeders koken. Soms pas ik haar recepten aan om het wat eigentijdser te maken, maar dit recept heb ik zo uit haar kookschrift gekopieerd (dank je wel, mama!). Een stukje verhaal van dit recept: mijn moeder maakte dit kipgehaktmengsel vaak m groenten of tahoezakjes mee te vullen. Maar het kwam wel eens voor dat er kipgehakt over bleef, maar dat wilde mijn moeder natuurlijk niet weggooien. Dus maakte ze er kip pannekoekjes van, die we dan als snack of bijgerecht aten. En als er dan nog steeds iets overbleef, dan deed ze stukjes van deze kip pannekoekjes door gewokte groenten. “Het is zonde om eten weg te gooien!”, zei ze altijd tegen ons. Met deze tips van mama hoeft dat dus niet meer!
Kip Pannekoekjes

Je zou kunnen stellen dat deze kip pannekoekjes een gezonde, Aziatische versie van de McNuggets zijn. (En misschien wel lekkerder dan McNuggets?!) De garnalen maken de kip pannekoekjes veel malser en de waterkastanjes geven een extra en licht zoete bite, houd daar dus rekening mee als je besluit ze weg te laten. Waterkastanje zijn bij de toko (Aziatische supermarkt) zowel vers als in blik te kopen. Mocht je geen toko in de buurt hebben, laat de waterkastanjes dan uit dit recept weg.
Ingrediënten:
- sjalot - 1 hele
- lente-ui - 3 stuks
- waterkastanje - 3 stuks (optioneel)
- kipfilet - 375 gram
- garnalen - 100 gram
- lichte sojasaus - 2 eetlepels
- sesamolie - 1 theelepel
- zout - snufje
Bereidingswijze:
- Snijd de sjalot en lente-ui in grove stukjes.
- Pel de waterkastanje en snijd het ook in grove stukken.
- Was de kipfilet en snijd deze ook in kleine stukken. (Pel eventueel de garnalen)
- Doe alle ingrediënten inclusief de gepelde garnalen in een hakmachine en hak het geheel totdat je fijn kipgehakt hebt.
- Breng het kipgehakt op smaak met lichte sojasaus, sesamolie en zout. Meng goed door en maak er eerst balletjes van die je platdrukt.
- Bak de kip pannekoekjes aan beide kanten ongeveer 3 minuten bruin.
- Serveer de kip pannekoekjes als snack of borrelhapje met een dipsaus. "Kip lekker!"